Esküvői fotózáskor egyedül fényképezel?

A legtöbbször esküvői fotózás alkalmával egyedül fényképezek. Általában a nagyon nagy esküvőkre indokolt a 2 fotós (kb. 180 főtől), de ilyen ma már kevés van. Elképzelhető, hogy hagyomány őrző az esküvőtök, ezért külön készülődtök két helyen, ilyenkor szükség lehet második fotósra is. Ha szükséges, akkor természetesen ketten megyünk az esküvőtöket megörökíteni, ebben az esetben magasabb a fotózás díja is. Amennyiben több fotót szeretnétek több szögből az esküvőn, akkor is jó lehet a két fotós jelenléte.

Gyakran ismételt kérdések, hogy mi van akkor ha netán beteg leszek?

Eddig 10 éve fényképezek esküvőket és ez idáig még mindenhová odaértem időben és szerencsére nem voltam egyszer se beteg.  Elég sok fotós barátom van, ha netán baj lenne, akkor tudnék kit felhívni.

Esküvői fotózás
esküvői fotózás

Szeretnénk a nyers képeket is az esküvői fotózásról, van erre lehetőség?

Sose adok át nyers képeket! Az esküvőn készült fotók az utólagos egyedi kidolgozásnak köszönhetően lesznek jók, olyanok ahogy én jónak gondolom és olyanok mint amik a weblapomon fent vannak. Amikor megrendelitek a fényképezést, akkor Ti ezeket a kidolgozott fotókat nézitek és ezek alapján rendeltek meg engem a fotósotoknak, nem pedig a nyers képek alapján.

Mi az a kreatív, vagy beállított esküvői fotózás  ?

A két szó gyakorlatilag ugyan azt jelenti. Ezen a fotózáson olyan fotókat tudok rólatok készíteni, amiket bele tudtok tenni a Fotókönyvbe – Fine Art Albumba büszkén tudjátok őket mutogatni a rokonoknak – barátoknak. Ezeken a fotókon vagytok a legszebbek. A beállított fotózás alatt fel tudunk keresni jó fotózás helyszíneket amik még hozzá tesznek a fotókhoz. A beállított fotózás alatt lehetőségem van beállítani Titeket a legtrendibb beállítások szerint és így olyan képek készülnek rólatok, amiket szeretni fogtok. Az esküvő többi részében pedig jöhetnek az elkapott pillanatok!

Sokszor hallom, de Én csak elkapott pillanatokat szeretnék. Ha van beállított fotózás, akkor már mindannyian nyugodtabbak vagyunk, hogy lesznek jó fotók, mert az elkapott pillanatoknak a legnagyobb veszélye, hogy vannak-e olyan pillanatok az esküvőn, amit érdemes elkapni. Vajon milyen a násznép, milyenek a rokonok ki tudják mutatni az érzelmeiket?!

Mikor legyen a kreatív fotózás?

Teljes mértékben az esküvő szervezéstől függ. Ha van idő és megfelelő hely, akkor az esküvő napján, de semmi képen NE délben. Ha nagyon zsúfolt az esküvő napja, nincs a közelben jó hely a kreatív fotózáshoz, akkor pedig másik napon. A másik napon történő kreatív fényképezés a legjobb választás, pedig sokan tartotok tőle, leginkább a többlet költségek miatt. Ha másik napon történik a kreatív, akkor nyugodtak vagytok, mert nem kell rohanni a szertartásra, vagy a lakodalom helyszínére… A legjobb fényekben tudlak Titeket fényképezni, akár messzebb lévő hely is felkereshető a fotózáshoz.

Mi lesz ha rossz lesz az időjárás!

Kinek mi a rossz időjárás. Vajon az esküvő fotózáshoz mi lehet a jó?! Fotósként én a legtöbbször másra gondolok mint Ti, akik az esküvőtöket szervezitek. Egy biztos, mindenki leginkább az esőtől fél a legjobban. Ha netán esik az esküvő napján, akkor gyorsan át kell szervezni mindent bentire. Ezért szoktam azt kérni, hogy az esküvő előtti héten még egyeztessünk, nézzünk időjárás jelentést és ha szükséges, akkor beszéljünk vész forgató könyvet. A kreatív, vagy beállított fotózást pedig akár át is lehet tenni másik napra és már nem is kell annyira izgulni.

Mennyi képet adsz át?

Általában egy 100 fős esküvő fotózás után 400-600 db képet adok át. A képek mennyisége sok mindentől függ pl. mennyi idő van a fényképezésre, hány helyszín van, milyen a násznép, van-e Vőfély, vagy Ceremóniamester, milyen a lagzi helyszíne…

Mennyi képet retusálsz?

A beállított fotók kapják a legnagyobb hangsúlyt, ezeken a fotókon bőrt is és akár környezetet is retusálok, de minden fotó nyomtatásra alkalmas – kidolgozott amit átadok. A retusált képek mennyisége függ attól, hogy mennyi idő van a fotózásra és hány helyszín. Általában 30-40 fotót retusálok.

Meddig maradsz az esküvőn?

Megbeszélés tárgya, de általában hajnal 1-ig szoktam maradni, mert ekkora már lemegy minden esküvői program és innentől sokszor nem szerencsés a fényképezés.

Esküvő előtt mennyi idővel érdemes kiválasztani a fotóst?

Miután megálmodtátok, hogy milyen lesz az esküvőtök, és már van néhány fix elem, mint például a helyszín és az időpont – akkor érdemes felkeresni a fotóst. Előfordult, hogy olyan pár érkezett hozzám, akik ezekről a kérdésekről még nem döntöttek. Ez sajnos megnehezítette a tervezést, ugyanakkor ilyen esetben a költségekről sem tudtam velük érdemben beszélni.

Milyen szempontok alapján válasszunk fotóst?

Ha van olyan ismerősötök, akiknek nemrég volt az esküvőjük, kérdezzétek meg őket. Biztosan el tudják mondani a személyes tapasztalataikat a fotóssal kapcsolatban. De abban az esetben, ha az ismerős ajánlása nem lenne elég, az interneten is keresgélhettek. Én azt javaslom, hogy válasszátok ki azt az öt fotóst, akik a legszimpatikusabbak, és egyeztessetek velük személyes találkozást. Fontos, hogy ne e-mailben kérjetek ajánlatot! A találkozó alkalmával ugyanis személyes benyomást is szerezhettek a fotósról, és olyan részletek is szóba kerülhetnek, amelyek talán elkerülnék a figyelmeteket az ajánlatkéréskor. Én például célirányos kérdésekkel segítenélek Titeket, és így választ kapnék azokra a kérdésekre, amelyek a fotózást befolyásolhatják. 

Mi jellemzi a jó esküvői fotót?

A jó esküvői fotó elsősorban nem a helyszíntől, nem a beállításoktól függ, hanem attól, hogy önmagatokat adjátok. Ha kifejezi a boldogságotokat, és ha egyfajta hangulata van a képnek, akkor már nyert ügyünk van!

Kikről készülnek még fotók egy esküvőn?

Elsősorban Rólatok, az ifjú párról készítek fotókat – hiszen Ti vagytok a nap főszereplői -, de ragaszkodnék a csoportképekhez is. Ha egy ilyen eseményen összegyűlik a család és a barátok, akkor érdemes megragadni az alkalmat, és több csoportképet is kell készíteni. Ez egyfajta megtisztelése annak, hogy eljöttek és ott voltak veletek a nagy napon. A 100 személyesnél kisebb esküvő esetében a csoportképek elkészítése körülbelül15-20 percet vesz igénybe, a 100-200 tagúnál nagyobb esküvő esetén pedig 20-30 percet. Ha van egy egyórás szünet a templomi és a polgári esküvő között, vagy ha a vacsora helyszínére korábban érkeztek, akkor el is lehet készíteni a csoportképeket.

Stúdió- (műtermi) fotókat is érdemes készíteni?
A műtermi fotózástól sok esetben félnek a párok. Manapság elég negatív a műtermi fotózás megítélése, mivel beállított, személytelen fotózást kötnek hozzá. Éppen emiatt én elsősorban nem műtermi, hanem stúdiófotókat készítek a párokról, és – szakítva a műtermi fotózás alapvető szabályaival – inkább modernebb, reklámhangulatú fotókat készítek a stúdióban. Mivel a stúdiófotózás mindössze fél órát vesz igénybe, és független az időjárástól, érdemes ilyen képeket is készíteni.

Aki nincs hozzászokva a fotózáshoz, mit tegyen?
Nem gond, ha nem vagytok hozzászokva a fotózáshoz. Teljesen természetes, hogy sokan csak az esküvő alkalmával találkoznak először profi fotóssal – én pedig éppen emiatt segítek Nektek, és instruállak Titeket. A beállításokat akár előre is megbeszélhetjük, és közösen kitalálhatjuk. Persze spontán fotókat is készítek Rólatok, de valamilyen szinten ezek is beállításfüggők.

Mikor és milyen formában kapjuk meg a fotókat?
Több módja van a fotók átadásának. Az esküvő napján például köszönőajándékkal, vagyis egy Rólatok készült fotóval lephetitek meg a vendégeket, de arra is van lehetőség, hogy a fotózáson készült képeket kivetítve mutassátok meg nekik. Ehhez viszont a kreatív fotózást érdemes az előző napon megtartani, hogy legyen idő a vetítés előkészítésére. Az esküvő után én egy 30 képből álló, fotókönyvvel szoktam meglepni a párokat, ügyelve, hogy minden helyszínről legyen benne válogatás. Ezt egy hét alatt el tudom készíteni.  

Mire érdemes odafigyelni az esküvői fotózással kapcsolatban?
Három fontos tényező van, amire oda kell figyelni. Elsőként az időre. Egy ilyen napon nagyon gyorsan telik az idő, és éppen emiatt érdemes beosztani, és elég időt hagyni a fotózásra, hogy ne kelljen kapkodni. A második fontos dolog az, hogy csak magatokkal foglalkozzatok. Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is jól fogják érezni magukat, és ez a képeken is meg fog látszani. A harmadik pedig az, hogy aznap a szervezés terhe ne a Ti vállatokat nyomja: bízzátok rá valakire a vendégek irányítását, a vacsora és az italok és egyéb teendők felügyeletét!

Stúdió- (műtermi) fotókat is érdemes készíteni?

A műtermi fotózástól sok esetben félnek a párok. Manapság elég negatív a műtermi fotózás megítélése, mivel beállított, személytelen fotózást kötnek hozzá. Éppen emiatt én elsősorban nem műtermi, hanem stúdiófotókat készítek a párokról, és – szakítva a műtermi fotózás alapvető szabályaival – inkább modernebb, reklámhangulatú fotókat készítek a stúdióban. Mivel a stúdiófotózás mindössze fél órát vesz igénybe, és független az időjárástól, érdemes ilyen képeket is készíteni.

Aki nincs hozzászokva a fotózáshoz, mit tegyen?

Nem gond, ha nem vagytok hozzászokva a fotózáshoz. Teljesen természetes, hogy sokan csak az esküvő alkalmával találkoznak először profi fotóssal – én pedig éppen emiatt segítek Nektek, és instruállak Titeket. A beállításokat akár előre is megbeszélhetjük, és közösen kitalálhatjuk. Persze spontán fotókat is készítek Rólatok, de valamilyen szinten ezek is beállításfüggők.

Mikor és milyen formában kapjuk meg a fotókat?

Több módja van a fotók átadásának. Az esküvő napján például köszönőajándékkal, vagyis egy Rólatok készült fotóval lephetitek meg a vendégeket, de arra is van lehetőség, hogy a fotózáson készült képeket kivetítve mutassátok meg nekik. Ehhez viszont a kreatív fotózást érdemes az előző napon megtartani, hogy legyen idő a vetítés előkészítésére. Az esküvő után én egy 30 képből álló, fotókönyvvel szoktam meglepni a párokat, ügyelve, hogy minden helyszínről legyen benne válogatás. Ezt egy hét alatt el tudom készíteni.  


Mire érdemes odafigyelni az esküvői fotózással kapcsolatban?
Három fontos tényező van, amire oda kell figyelni. Elsőként az időre. Egy ilyen napon nagyon gyorsan telik az idő, és éppen emiatt érdemes beosztani, és elég időt hagyni a fotózásra, hogy ne kelljen kapkodni. A második fontos dolog az, hogy csak magatokkal foglalkozzatok. Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is jól fogják érezni magukat, és ez a képeken is meg fog látszani. A harmadik pedig az, hogy aznap a szervezés terhe ne a Ti vállatokat nyomja: bízzátok rá valakire a vendégek irányítását, a vacsora és az italok és egyéb teendők felügyeletét!


Mire érdemes odafigyelni az esküvői fotózással kapcsolatban?


Három fontos tényező van, amire oda kell figyelni. Elsőként az időre. Egy ilyen napon nagyon gyorsan telik az idő, és éppen emiatt érdemes beosztani, és elég időt hagyni a fotózásra, hogy ne kelljen kapkodni. A második fontos dolog az, hogy csak magatokkal foglalkozzatok. Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is jól fogják érezni magukat, és ez a képeken is meg fog látszani. A harmadik pedig az, hogy aznap a szervezés terhe ne a Ti vállatokat nyomja: bízzátok rá valakire a vendégek irányítását, a vacsora és az italok és egyéb teendők felügyeletét!


profi fotózás, fotózás, portréfotózás, portrékészítés, profilkép, önéletrajz portré, kismama fotózás, családi fotózás, gyermek fotózás, szülinapi fotózás, újszülött fotózás, baba fotózás, műtermi fotózás, stúdiófotózás, páros fotózás, jegyesfotózás, rendezvényfotózás